One who mothers the mother

Doula

Som er doula är jag tränad i att förbereda er, att stå vid er sida och skydda upplevelsen vid förlossningen.

Vad är en doula?

En doula är en person som har erfarenhet av graviditet, förlossning och den första tiden med barnet. Ordet “doula” kommer ursprungligen från grekiskan och betyder “en kvinna som ger omvårdnad”.
Tänk på det lite som modersfigur att luta sig mot innan, under och efter födseln. Till skillnad från barnmorskan så har doulan inget medicinskt ansvar utan finns enbart med som kontinuerligt stöd för paret, eller den ensamstående kvinnan, som ska bli föräldrar.

Att anlita en doula som förstagångsförälder är en gåva inför den stora sak det innebär att bli förälder, en försäkran om att förlossningsupplevelsen skyddas till varje pris. Att anlita en doula som omföderska med en förlossningsupplevelse i bagaget kan innebära att ta revansch, att stärka sin självkänsla inför förlossningen eller arbeta sig igenom en förlossningsrädsla. Vid er sida står er doula oavsett om ni väljer hemförlossning eller sjukhus, vaginal födsel eller kejsarsnitt, med all smärtlindring som finns eller helt utan. Det finns lika många olika sätt att föda som det finns olika individer, jag hjälper dig att hitta ditt sätt.

Forskning som gjorts om doulans medverkan vid förlossning har visat att föräldrar som har haft med en doula har varit mer delaktiga och känt sig mer tillfreds med sin upplevelse.

Med en doula minskar:

  • Antalet kejsarsnitt
  • Förlossningens längd
  • Behovet av medicinsk smärtlindring
  • Önskemål om ryggbedövning

Doulauppdrag – det här ingår

Första samtalet är alltid kostnadsfritt och är som en konsultation där ni får chans att prata om det ni vill ta upp, det kan vara allt från “vill vi verkligen anlita en doula?” till en lära känna-möjlighet där ni kan ställa frågor om förlossningen och om mig.
Ca 30-45 minuter digital träff är vanligast.

2 förträffar där jag kommer hem till er och vi går igenom vad just ni behöver inför den stundande förlossningen. Jag varvar samtal med praktiska övningar och ni får möjlighet att grotta in er riktigt i vad ni önskar få ut av att föda/stötta. Jag kan hjälpa er med förlossningsbrev och lär ut olika avslappningsövningar och positioner för att främja nerträngningen av bebis i förlossningskanalen.

Jour 10 dagar innan beräknad födsel och fram till att bebisen är född.

Medverkan vid er förlossning, från aktiv fas, antingen med på sjukhuset eller i hemmet vid hemförlossning. Under förlossningen ger jag stöd och vägleder er genom värkarbetet, fungerar som medlare mellan er och sjukvårdspersonalen vid behov och ser till att vi alla får i oss vätska och mat.

Efterträff hemma hos er ca 2-4 veckor efter födseln där vi pratar igenom förlossningsförloppet, amningsstöd erbjuds och vi “knyter ihop säcken” tillsammans.

Telefonkontakt med möjlighet att ställa frågor och prata om saker som rör graviditeten/förlossningen. Jag svarar på sms och samtal under hela mitt pågående uppdrag.

Möjlighet att låna bl.a. TENS, Rebozosjal, bröstpump inför amning och annat som kan vara bra redskap under graviditet/förlossning.

FRISKVÅRDSBIDRAG – det går att använda friskvårdsbidraget för att betala en del av kostnaden för doulauppdraget.

Boka in en gratis konsultation med mig:

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Ange för- och efternamn och om du har en partner, ange även dennes namn
Mail från mig kan råka hamna i skräpposten, så håll gärna utkik där. Lämna telefonnummer så kan jag skriva sms ifall jag misstänker att du inte sett mitt mail.
Ange BF eller månad för beräknad födsel

Vad kostar det?

Alla mina priser hittar du i min prislista.

Har du frågor?

Spana in min FAQ med vanliga frågor och svar.

Scroll to Top